fredag 11 februari 2011

Eels: My Beloved Monster

Bandet Eels är namnet på Mark Oliver Everett och de musiker han för tillfället råkat samla ihop. Eels spelar ofta en märklig indie-rock-pop där melodiöst vemod blandas friskt med brötgitarrer, udda ljudlandskap och en hel del rena konstigheter. Det blir kanske inte alltid bra, men garanterat aldrig tråkigt. Everetts och Eels brokiga karriär har en tjugo år på nacken nu, och låten för dagen är hämtad från bandets debutplatta Beautiful Freak.

På något sätt sätter låten lite av tonen för de år som skulle komma. En rad tragiska händelser präglade hans musik under det sena 90-talet; skiva nummer två kan närmast beskrivas som en musikalisk bearbetning av systerns självmord och moderns bortgång i cancer.

My beloved monster fanns med i filmen Shrek. Låten tolkades där tämligen bokstavligt, och kan tänkas handla om ”mitt älskade monster” som är det enda som står mellan mig och den hemska värld vi lever i. Lite av ”tillsammans tar vi oss igenom det här”. Och det är ju för all del rart.

Men man kan tolka texten annorlunda. Everett sjunger att han och hans älskade monster delar regnrock, och går överallt tillsammans. Hans monster kan alltså ses som en del av honom själv. Kanske hans mörkare sidor? Kanske den depression han lidit av? Att Everett haft problem med sin mentala hälsa har han själv tillstått, och jag tror att texten kan läsas på detta mer metaforiska sätt. Monstret som demon snarare än flickvän.

Läst på detta sätt, och till den dystra melankoli som ryms i musiken, vänds låten från träsktrollsgull till en betydligt vassare kontemplation över det mörker som trots allt kan hållas som sköld mot en grym verklighet.

Inte särskilt upplyftande så här på fredagen, men jag har å andra sidan haft en dålig dag.

Vackert är det i alla fall.

//P

My beloved monster

My beloved monster and me
We go everywhere together
Wearing a raincoat that has four sleeves
Gets us through all kinds of weather

She will always be the only thing
That comes between me and the awful sting
That comes from living in a world that's so damn mean

My beloved monster is tough
If she wants she will disrobe you
But if you lay her down for a kiss
Her little heart it could explode

She will always be the only thing
That comes between me and the awful sting
That comes from living in a world that's so damn mean

La la la la la la la la
La la la la la la

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar